Zakaj pilates NI skupinska vadba?

Zakaj pilates NI skupinska vadba?

Na kaj pomislite, ko slišite za pilates?

Malo sem povprašala različne osebe, pa sem v 90 % dobila vedno podoben odgovor, da je to vadba, večinoma velja, da je to vadba za ženske, ki se izvaja v večjih skupinah. Zelo zanimivo, glede na to, da je oče pilatesa moški, J. H. Pilates, ki je prvotno zasnoval vadbo za moške, da bi okrepili svoje telo in celo zaslovel kot trener boksarskih šampionov. Pilates je treniral največkrat z eno osebo, saj je tako lahko vadbo najbolje prilagodil potrebam posameznika.

Kontrologija = pilates 

Šele kasneje je začel delati z ženskami, plesalkami, igralkami, balerinami iz Broadwaya, ki so potrebovala drugačen pristop. Svojo vadbo je imenoval »contrology« (kontrologija), kar pomeni nadzorovati svoje telo s pomočjo uma. In tukaj se meni pojavi ključno vprašanje, ali lahko nadzorujem svoje telo, se ukvarjam sama s seboj, s svojimi gibi, razmišljam o svojem telesu, medtem ko ponavljam vaje, ki jih nekdo pokaže in imam možnost opazovati druge, kako izvajajo vaje? Kaj naredite, ko se želite ukvarjati s seboj in svojimi mislimi? Jaz se odpravim v naravo, na sprehod, na kolo in razmišljam. Še nikdar mi ni padlo na pamet, da bi šla v množico ljudi, ko se želim ukvarjati sama s seboj in svojimi mislimi.

Vsako telo potrebuje edinstven pristop

In kaj naredimo, ko se želimo ukvarjati s svojim telesom, gremo na vadbo, kjer nas je veliko. Res nas je veliko podobno mislečih, pa vendar je vsako telo drugačno. Vsaka hrbtenica je drugačna in vsako telo se tudi ne odziva enako na vaje. Še več, vsako telo ne potrebuje enakih vaj kot drugo. Ko želimo s pilatesom narediti nekaj za svoje telo in hrbtenico, je pomembno, da se pogovorimo z inštruktorjem, kakšno obliko vadbe nam priporoča. Morda potrebujete najprej kakšno individualno pilates uro, da bolje spoznate svoje telo, gibanje, osnove ter vaje, ki koristijo vaši hrbtenici in se kasneje priključite skupini.

Leave your comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Login

Lost your password?